top of page
  • Forfatters billedeMette Bloch

Bliv gladere og mere produktiv


"Nu om stunder" som min farmor ville have sagt, tilbringer mange af os timer hver dag siddende bag en skrivebord. Da hun var ung, drønede man rundt og sad ikke stille ret længe ad gangen. Det var hårdt, helt sikker, men det bragte også noget godt med dig. For disse perioder med inaktivitet kan have ødelæggende konsekvenser for vores fysiske og mentale helbred. Så hvordan bryder du den cyklus af stillesiddende adfærd og og får banket noget bevægelse i din arbejdsdag? Lad mig vise dig de videnskabeligt beviste fordele ved en aktiv arbejdsdag og give dig nogle gode fif til at få aktivitetsniveauet op.

Fordele ved en Aktiv Arbejdsdag

Forskning har viste imponerende effekter af regelmæssig bevægelse i løbet af dagen. Her er et par topfede grunde til at blive mere aktiv:

  1. Forbedret Mental Sundhed: En undersøgelse fra 2018 fandt, at fysisk aktivitet kan hjælpe med at håndtere depression og angst1. Fordele er sammenlignelige med dem, der ses med medicin eller psykologisk terapi.

  2. Forbedret Hjernekapacitet: Regelmæssig aktivitet øger hukommelse, kreativitet og kognitive evner2.

  3. Øget Levetid: Regelmæssig fysisk aktivitet er forbundet med en nedsat risiko for kroniske sygdomme som hjertesygdom, diabetes og visse typer kræft, hvilket potentielt øger levetiden3.

  4. Forbedret Humør og Energilevel: Bevægelse kan udløse frigivelsen af endorfiner, kroppens feel-good hormoner, hvilket fremmer en mere positiv og energisk arbejdsdag.

Så hvordan gør jeg?

Det behøver overhovedet ikke at være kompliceret at få bevægelse ind i din dag, og trust me! Tid er ikke din udfordring, det er din undskyldning. Nedenfor har du nogle helt praktiske forslag til hvordan du kan komme i gang.

  1. Øvelser ved skrivebordet: Indarbejd enkle øvelser som udstræk, vrid og bevægelse i stolen og lad geren dine arme svinge rundt i luften (pas på andre - ingen vold, tak!).

  2. Møder i bevægelse: I stedet for at sidde i et mødelokale, foreslå gående møder. Forskning viser, at gåture kan fremme kreativitet4.

  3. Stå op regelmæssigt: Indstil en påmindelse om at stå op hver 30. minut. En undersøgelse fra 2017 fandt, at hyppige, korte gåture er mere fordelagtige end en enkelt, længere gåtur5.

  4. Aktiv pendling: Hvis det er muligt, cykl eller gå til arbejde. Hvis du kører i bil eller tager offentlig transport, kan du overveje at stige af et stop tidligere og gå resten af vejen. Og bruger du bil, så parker længere væk og gå det sidste stykke.

  5. Træning i frokostpausen: Brug en del af din frokostpause på en hurtig træning. Det kan være en rask gåtur, en kort løbetur eller dit yoga/udstrækning.

  6. Brug trapperne: Når du kan, vælg trappen frem for elevatoren - husk! det er gratis motion i arbejdstiden.

  7. Få dig et hæve/sænkebord eller en stol hvor du kan sidde forskelligt : "Aktive møbler" opmuntrer til bevægelse og kan hjælpe med at forbrænde flere kalorier end traditionelle skriveborde. Og som bonus får du ikke hold i ryggen eller bliver sammensunket i nakke og ryg.

Husk, at målet er at bryde perioder med inaktivitet snarere end at opnå højintensiv træning. Lyt til din krop og lav justeringer så det passer til dig og fungerer i din hverdag.

Konklusion

En aktiv arbejdsdag er mere end bare en strategi for fysisk sundhed; det er et middel til forbedret produktivitet, mental velvære og et lykkeligere liv. Det første skridt er bevidsthed og engagementet i at lave små ændringer. Så hvorfor vente? Start NU, Få prioriteret at sætte mål op for mere bevægelse og både din krop og din hjerne vil takke dig!

Referencer

Fodnoter

  1. Harvey, S. B., Øverland, S., Hatch, S. L., Wessely, S., Mykletun, A., & Hotopf, M. (2018). Motion og forebyggelse af depression: Resultater af HUNT-kohortstudiet. American Journal of Psychiatry, 175(1), 28–36.

  2. Ratey, J. J., & Loehr, J. E. (2011). Den positive effekt af fysisk aktivitet på kognition i voksenalderen: en gennemgang af underliggende mekanismer, beviser og anbefalinger. Anmeldelser i Neurovidenskab, 22(2), 171–185.

  3. Warburton, D. E. R., & Bredin, S. S. D. (2017). Sundhedsfordele ved fysisk aktivitet: en systematisk gennemgang af nuværende systematiske gennemgange. Aktuelle udtalelser i kardiologi, 32(5), 541–556.

  4. Oppezzo, M., & Schwartz, D. L. (2014). Giv dine ideer nogle ben: Den positive effekt af at gå på kreativ tænkning. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, 40(4), 1142–1152.

  5. Peddie, M. C., Bone, J. L., Rehrer, N. J., Skeaff, C. M., Gray, A. R., & Perry, T. L. (2013). Brud på langvarig stillesiddende reducerer postprandial glykæmi hos sunde, normalvægtige voksne: en randomiseret crossover forsøg. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 358–366.




9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page