top of page
  • Forfatters billedeMette Bloch

Motivation, og det at holde den


Det kan være piv-svært at holde motivationen. Og ofte er det fordi vi slet ikke var så motiverede til at begynde med. Ser du, hvis du fokuserer på et mål hvor du kun ønsker dig en eller anden ydre bekræftelse, altså at det ikke betyder noget for dig indeni, andet end at andre skal beundre dig eller se op til dig, så holder den ikke længe. Hvis du bliver distraheret, at andet kommer i vejen, så mister du den også. Så hvad skal der til? Jeg har lavet en liste du kan kigge på - brug det der giver mening for dig, og kyl resten i havet. Enjoy!


1. Fastlæg specifikke mål

Konkretisering af dine mål og ambitioner er afgørende for at holde motivationen i live. Denne tilgang er understøttet af I. Taylor i "A Motivational Model of Endurance and Persistence" (2021), hvor det anbefales at sætte klare, opnåelige mål for at vedligeholde motivationen over tid (Taylor, 2021).


2. Find din indre motivation

Undersøgelser af Richard L. Sorensen og M. Maehr viser, at indre motivation, dvs. glæden og interessen ved selve opgaven, er vigtig for at bevare motivationen. Tilføjelsen af eksterne belønninger kan i visse tilfælde nedsætte motivationen for en i forvejen interessant opgave (Sorensen & Maehr, 1976).


3. Vær fleksibel og tilpasningsdygtig

Motivation kan også påvirkes af, hvordan vi håndterer stress og ændringer i vores omgivelser. L. Sullivan et al. (2019) har undersøgt, hvordan social angst kan føre til ændringer i kognitiv fleksibilitet, hvilket igen påvirker vores motivation og belønningsøgende adfærd (Sullivan et al., 2019).


4. Balancér indre og ydre motivation

I sportens verden er balancen mellem indre og ydre motivation afgørende. Mohamad Bakhtiar Bin Abdul Azid et al. (2023) har fremhævet, hvordan en kombination af selvtilfredshed og eksterne belønninger som anerkendelse kan forbedre atleters ydeevne og engagement (Mohamad Bakhtiar Bin Abdul Azid et al., 2023).


5. Fokuser på positiv personlighed og formål

Rose Silitonga (2009) diskuterer, hvordan et positivt mindset og et klart formål kan være brændstoffet, der driver individer mod deres mål, og understreger vigtigheden af at vedligeholde en stærk motivation (Silitonga, 2009).


6. Anvend selvmotiverende teknikker

At forstå og anvende effektive selvmotiverende teknikker kan være afgørende for at vedligeholde din motivation over tid. I kapitlet "Motivation Strategies: How to motivate yourself and others" fra bogen udgivet i 2018, introduceres en række strategier, der kan hjælpe både dig og andre med at blive ved med at holde motivationen.

Teknikkerne er blandt flere der nævnes dem du måske kender fra SMART-mål, nemlig at sætte realistiske mål, anerkende og fejre succeser, udvikle en positiv tankegang, og finde din indre drivkræft fremfor kun at fokusere på eksterne belønninger (DOI:10.21019/9781582123134.ch9).Det er vigtigt at huske på, at motivation er personlig og kan variere fra person til person. Det, der motiverer dig, kan være forskelligt fra, hvad der motiverer andre. Derfor kan eksperimentering med forskellige teknikker hjælpe dig med at finde, hvad der virker bedst for dig.

Find dit kald. Har du ikke noget lige nu, så prøv forskellige ting af. Før eller siden finder du noget du brænder for, og så starter alt det sjove!
10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page