top of page
  • Forfatters billedeMette Bloch

Forskellen på nudging og tæsk


Det er efterhånden mange år siden vi alle blev blæst bagover af begrebet "nudging" - som jo i sin såre enkelthed betyder et lille skub. En lille albue efterfulgt af et nik eller en anden bevægelse der peger os i en bestemt retning, UDEN at pege!

Og hvorfor må man så ikke pege? - well, hvis du husker tilbage til du var barn, så har du nok mere end en enkelt gang oplevet at stå helt dernede kun en meter over jorden og set en tordnende finger flagre foran dit ansigt og i forlængelse af fingeren en voksen med rynkede bryn og hævet stemme.

Pegefingeren (eller midterfingeren for den sags skyld) er simpelthen ikke en finger vi bryder os om, med mindre vi er blevet væk og spørger om vej, eller en vinder skal vælges, og fingeren peger på dig.

Der er altid noget endegyldigt over den. Ja, eller nej. Dén vej, eller den anden vej. Op eller ned. Den bruges endda som en et helt lydløst "nej" hvis man vifter den frem og tilbage med en let bevægelse i håndleddet.

Derfor er nudging smart. I stedet for at vifte med fingeren og sige "NEJ!" - så lokkes vi med billeder, illusioner og tekst der giver os lyst til at handle på en bestemt måde.

Der er den subtile nudging, og så er der den hard core - og indenfor hard core er der den hårde og den bløde. (Og nu bliver du måske nysgerrig på forskellen... den tager vi næste gang - det fylder for meget!)

Hvis du vil lege med nudging så vær forsigtig så du ikke overdriver. Et eksempel er billederne af sorte lunger og underudviklede fostre på cigaretpakkerne - de preller af på dem der køber cigaretterne, for det er ikke et nudge, det er en løftet pegefinger - den pegefinger vi kender fra da vi var børn og som ALDRIG bidrog til den gode stemning, når den blev luftet.

Nudging behøver ikke være et skilt - det kan sagtens være en stemning. Har du set filmen "Fish" om et fiskemarked i Seattle, så ved du hvad jeg mener. Vi lokkes af sjov og god stemning. Og det fedeste? - det er GRATIS!

I et nyt foredrag, "Motiveret eller ruineret" handler en stor del af det om nudging og adfærd. Hvad kan DU gøre for at skabe de bedste rammer for et godt arbejdsmiljø... værktøjer du kan tage direkte med hjem til din familie. Don't work harder, work smarter.

907 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page