top of page
  • Forfatters billedeMette Bloch

Tankemylder og tæt på udbrændt?

Når livet føles som en konstant kapløb mod tiden, og dine tanker kører i ring uden styr på retning, er det tid til at trække vejret dybt og finde en ny tilgang. Vi har alle været der – overvældet, stresset og med en følelse af, at vi ikke kan følge med. Men der er lys forude, og videnskaben har faktisk nogle ret sprøde forslag til, hvordan du kan tackle disse udfordringer. Så her har du et par tips, der kan hjælpe dig med at finde ro i stormen.


1. Tag en pause og vær i nuet

Det lyder måske banalt, men at tage en pause og praktisere mindfulness eller meditation kan gøre underværker for dit mentale helbred. Et studie fra 2016 viste, at mindfulness-meditation kan reducere symptomer på angst og depression samt forbedre opmærksomhed og koncentration. Det handler om at give dig selv lov til at pause fra tankemylderet og bare være i nuet, selvom det kun er for et par minutter.


2. Skriv det ned

En anden effektiv metode til at håndtere tankemylder og stress er at skrive dine tanker og bekymringer ned. Forskning har vist, at det at skrive om sine følelser og tanker kan hjælpe med at organisere dem og gøre dem mindre overvældende. Det giver også en følelse af at have kontrol over situationen. Så næste gang du føler dig overvældet, prøv at tage en pen og papir og skriv det ned, der fylder i dit hoved.


3. Prioriter og sæt grænser

Når alt føles vigtigt, bliver intet det. Det er vigtigt at lære at prioritere dine opgaver og sætte grænser for, hvad du kan og vil tage dig af. Et studie fra University of Surrey viste, at folk, der aktivt satte grænser for arbejde og privatliv, følte sig mindre stressede og mere tilfredse med deres liv. Start med at lave en liste over dine opgaver og vurder, hvad der virkelig haster, og hvad der kan vente. Lær at sige nej, når du har brug for det, og husk, at det er okay ikke at kunne det hele.


Videnskabelige studier til inspiration:


Mindfulness-meditation og mental sundhed: Jeg fandt et studie, der understøtter ideen om, at mindfulness kan være en game changer, når det kommer til mental sundhed. Studiet viser, hvordan mindfulness-meditation kan hjælpe med at reducere stress og forbedre koncentrationen. Link til studiet


Skrivning som terapi: Der er også forskning, der taler for, at det at skrive ned, hvad der stresser dig, kan være utroligt terapeutisk. Det hjælper med at organisere tanker og giver en følelse af lettelse. Link til studiet


At føle sig presset og have tankemylder er noget, vi alle oplever fra tid til anden. Men med de rette værktøjer og teknikker – og lidt hjælp fra videnskaben – kan vi finde veje til at håndtere det bedre. Husk, det er okay at tage en pause, det er okay at føle sig overvældet, og det er mere end okay at bede om hjælp. Livet er en rejse, og det handler ikke om at undgå stormen, men om at lære at danse i regnen.
4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page