top of page
  • Forfatters billedeMette Bloch

Skræmmende succes

For mange er tanken om succes både fristende og afskrækkende på samme tid. Mens vi alle længes efter at nå vores mål, er der noget uhyggeligt ved udsigten til at opnå det. Mange af os er bange for, hvad der sker, når vi opnår vores drømme - er der kun tomhed tilbage? Andre frygter, at succes forpligter, og at når vi først når det, skal vi knokle resten af livet. Hvorfor er succes så skræmmende, og hvordan kan vi håndtere disse frygt?


Hvad sker der når drømmene bliver til virkelighed?

Ifølge en undersøgelse foretaget af University of Cambridge, oplever omkring 31% af succesfulde individer et fænomen kendt som 'impostor syndrome'. Det er en følelse af svindel, hvor personer tvivler på deres præstationer og frygter at blive afsløret som en "bedrager".

Et andet studie, offentliggjort i Journal of Personality and Social Psychology, indikerer, at opnåelse af et langvarigt mål kan føre til en uventet følelse af tomhed eller en følelse af "Hvad nu?". Cirka 20% af de adspurgte sagde, at de følte sig tabte eller desorienterede efter at have opnået et betydeligt mål.


Forpligtelse efter succes - er det hele livet?

Der er en udbredt opfattelse, at succes indebærer evig hårdt arbejde og konstant pres for at opretholde. Et studie fra Harvard Business Review antyder, at omkring 25% af high achievers oplever stress eller angst over at miste deres status eller ikke være i stand til at opretholde deres succesniveau.


Så hvordan tackler vi frygten for succes?

  1. Acceptér at succes er en rejse, ikke en destination: Mind dig selv om, at succes ikke er en endelig destination, men en konstant proces. Når du når et mål, skaber du nye. Din vækst og læring stopper aldrig.

  2. Håndter impostor-syndrom: Hvis du føler, at du ikke fortjener din succes, så tal med andre om det. Ofte er vi vores værste kritikere, og at dele dine tanker med en betroet person kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv.

  3. Balance i livet: For at forhindre udbrændthed, er det vigtigt at finde en balance mellem arbejde og fritid. Det er okay at tage en pause, at sige nej og at prioritere dit helbred og din lykke.

Succes er bestemt skræmmende, men med den rigtige mentalitet og værktøjer, kan vi håndtere vores frygt og arbejde hen imod vores drømme, og jeg kan love dig, du kan godt vænne dig til at have succes, og det kan endda blive en ret fed følelse.
58 visninger1 kommentar

Seneste blogindlæg

Se alle

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jun 08, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Vidste ikke det var så mange?

Like
bottom of page